Blog

Omdat water voor de vissen is…

Dat water drinken belangrijk is en liever geen frisdrank, koffie noch alcohol,  daar ben ik van doordrongen. De dokter herinnert het me tijdens mijn visite als ik weer eens klaag over krampen in mijn kuit. KU Leuven heeft ook bewezen dat ik voor 80% uit water besta, dat water drinken goed is voor mijn hersenen, dat water drinken mijn lichaam zuivert van giftige stoffen, dat afslanken begint met het veel drinken van water. Dat je ook geen propere afwas hebt door steeds hetzelfde water te gebruiken. Ik ben een volgeling, de ene dag meer dan de andere.

In bijna elke vorming die ik geef komt het belang van ‘water en het drinken ervan’ aan bod. Maar voor de meeste aanwezigen is water drinken ‘voor de vissen!’. Daarom vertel ik hen over mijn alternatief en tevens mijn medicijn. Mijn heerlijke en verfrissende, supergezonde, helende maar vooral ontstekingswerende Ayurvedische thee (in het begin van mijn pleidooi noem ik het een ‘frisdrank zonder bubbels’ omdat bij velen het neusje wordt opgetrokken en er instant niet meer verder geluisterd wordt als ik het woord ’thee’ laat vallen).

Ook familie en vriendinnen probeer ik te overtuigen en na mijn  uitleg en ‘kijk-eens-hoe-gezond-ik-er-uitzie’ ☺, willen ze ook meteen het recept en de uitleg over de helende werking.

Bij deze, voor de believers, mijn recept:

 • 1 ½ l water (als je de thee intenser wil, gebruik dan 1 l water)
 • ½ l appelsap (liefst Bio)
 • 1 kaneelstokje (ceylon) (probeer het, het smaakt niet door)
 • 6 kruidnagels (bezorgt de frisse smaak aan de thee)
 • 6 kardemonzaadjes (even pletten) of 1/2 soeplepel kardemonbolletjes (pletten niet nodig)
 • 1 stuk gember geraspt of in kleine stukjes gesneden (grootte van een duim)
 • sap van 1 limoen

Actie: Alles in een pot en breng aan de kook, net op het kookpunt haal je de kom van het vuur en laat verder 10 min. trekken. Daarna gaat de vloeistof door een zeef.  (Indien je verkiest om gemberpoeder te gebruiken, mag die niet meekoken maar moet nadien toegevoegd worden)

 • In 15 min. is de thee klaar
 • Extra zoetmiddel hoeft niet, maar als je het wenst, kan je wat agave- of ahornsiroop toevoegen. Honing mag ook.
 • ’s morgens een glas op mijn nuchtere maag en verder tijdens de dag.
 • Omdat gember en appelsap een energie boost geven, is het voor sommige mensen aangewezen de thee ’s morgen en overdag te drinken.
 • Warm is heerlijk, maar koud is zeer verfrissend en vooral na het vele praten tijdens vormingen verzacht dat mijn geteisterde stembanden.
 • Mensen die al de thee hebben gesmaakt, zijn fan.
 • Zorgkundigen en ergotherapeuten heb ik tijdens vormingen opgedragen deze thee voor hun bewoners te maken om hen aan te sporen meer te drinken, en met succes.
 • Wat bij de ene goede resultaten geeft, hoeft voor jou nog niet te werken. Het is altijd een kwestie van proberen. Proberen is belangrijk als het gaat om je gezondheid.
 • Afwisseling is goed

Voor wie interesse heeft in de helende werking van de thee en meer bepaald de kruiden, hieronder een samenvatting van de gezonde voordelen.

Gember (een wortel van de gemberplant en familie van kurkuma, kardemon en galaganwortel)

Gezond voordeel: Ontstekingsremmer, vermindert artrose en (reumatische) artritis, verhoogt de opname van voedingstoffen, houdt de bloedspiegel in balans, helpt bij opgeblazen gevoel en winderigheid, anti-bacteriële en anti-virale eigenschappen, verbetert de hersenfunctie, werkzaam bij preventie van kanker, gaat misselijkheid tegen. Het is niet aan te raden bij mensen die bloedverdunners gebruiken want gember is al een bloedverdunner op zich.

Ceylon kaneel (een opgerold gedroogd stukje schors. Ceylon kaneel, ook wel de ware kaneel genoemd is de lekkerste en minder stug, je kan er gemakkelijk stukjes van afbreken)

Gezond voordeel: Zit boordevol antioxidanten, helpt de stofwisseling verhogen, verbetert de spijsvertering en kan helpen tegen zure oprispingen, helpt mee om de bloedsuikerspiegel wat stabieler te houden, anti-schimmelwerking, verlaagt cholesterol.

Kruidnagel (een gedroogd bloemknopje)

Gezond voordeel: Tegen tand-en kiespijn, ontstoken tandvlees, reumatische klachten, darmklachten, schimmelinfecties, zwemmerseczeem, acne, griep en verkoudheid. Het is slijmoplossend, bevat veel vitamine C en K, calcium, mangaan.

Kardemon (een zaaddoos met zwarte zaadjes, familie van de gember)

Gezond voordeel: Bevordert de spijsvertering, vermindert een opgeblazen gevoel, zorgt voor een frisse adem, is rijk aan ijzer, mangaan, zink, magnesium, fosfor, vitamine C en A, tegen urineweginfecties, verlaagt een hoge cholesterol, helpt bij hart-en vaatziekten door de aanwezigheid van kalium, reguleert het ritme van het hart, de bloeddruk en de bloeddoorstroming en bloedklonters krijgen minder kans.

 

Limoen

Gezond voordeel: Gewichtsverlies omdat de aanwezige pectine het verlangen naar eten tegen gaat, reguleert de bloedsuiker, helpt gifstoffen afvoeren, bevat veel vitamine C en is bijgevolg een goede remedie tegen verkoudheid en griep, kan galblaas en nierstenen voorkomen, helpt de pH-waarden in het lichaam in evenwicht houden.

Appelsap (liefst Bio)

Gezond voordeel: Vertraagt het verouderingsproces, houdt huid en haar gezond, helpt bij het herstel van de spieren. Puur appelsap bevat weinig calorieën, bevordert een gezond hart, voorkomt astma, reinigt de lever, vermindert de cholesterol, maakt de botten sterk, versterkt het immuunsysteem, is een oplossing tegen constipatie.

Als je de thee waardevol vindt, zou ik het leuk vinden als je hieronder reageert en het recept helpt verspreiden. Alvast bedankt!

 

 

Geplaatst op 17-12-2016 om 17:13

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rudi of Lena schreef op 2017-06-03 10:26:25:

En, heeft het je gesmaakt? Lieve groetjes!

Rudi of Lena schreef op 2017-06-03 10:25:39:

Dag Hilde, Bedankt voor je reactie. Je hebt waarschijnlijk het water met de kruiden mee gekookt? Dat mag niet want dan krijg je een bitter smaak zoals je beschrijft. Zodra dat je bellen ziet naar boven komen moet je meteen de kom van het vuur halen en nog een 10-tal minuten laten trekken. Het water kleur wat bruin door de kruiden. Je kan ook de appelsap weglaten maar met wordt algemeen meer gewaardeerd als fris(se)drank. Ik voeg ook steeds het sap van 1 limoen bij de thee (veel vitamine C) en meteen kleurt de thee licht geel. Ik drink de thee warm, lauw of koud (Ice-thee) met wat munt in. Succes!

decoene schreef op 2017-06-02 11:20:59:

meermaals getrakteerd op een glaasje bij jou ! nooit de moed en zelfvertrouwen gevonden om zelf aan de slag te gaan ! momenteel geveld met wondroos aan tenen en de ingrediënten werden bezorgd aan mijn ziektebed! ideaal geschenk! mijn eerste try-out smaakte redelijk bitter-straf, een moeilijk te omschrijven smaak! maar 1,5 liter vlotjes opgedronken. Toch later koken? te veel gember? ik probeer het morgen opnieuw!?

Delaere Carine schreef op 2016-12-19 20:10:54:

Ik probeer het zeker uit Lena maar ben er zeker van dat het mij zal smaken! Carine

Griet schreef op 2016-12-19 09:22:57:

Wat een mooi blogje Lena! De "frisdrank zonder bubbels" is echt superlekker. Wij drinken hem hier nog steeds even graag. Leuk dat het receptje nu ook online staat!
error: Deze functie is uitgeschakeld