Koelkast protocol
Een feestje gehad? Misschien ideaal moment om de koelkast te herschikken.
We gebruiken de koelkast dagelijks, we kunnen niet meer zonder. Hij zorgt ervoor dat we de voedingsmiddelen op de juiste wijze en in de juiste temperatuur bewaren. Elk compartiment bevindt zich in een verschillende temperatuurzone. Als ik je zou vragen: “Wat is gemiddelde temperatuur van je koelkast?” Dan is je antwoord vast en zeker “Euh!”. Welnu, het gemiddeld is er gemiddeld 4°C.
Een tip om de temperatuur te controleren is:
- Leg een thermometer in het midden van de koelkast in een bakje met water. Na een half uur lees je de temperatuur af. Wijkt die af van 4°C, verhoog/verlaag de knop naar de juiste temperatuur.
- Hoe hoger het getal op de draaiknop van de koelkast, hoe lager de temperatuur in de koelkast,
- Algemeen genomen zet je voor een gemiddelde van 4°C de thermostaat op stand 3 als de knop tot 5 gaat, of stand 6 als de knop tot 10 gaat.
Hoe moet het dan?
We krijgen het protocol niet mee van thuis, leerden het ook niet op school en bij een aankoop van een koelkast steekt er geen bijsluiter die je de weg wijst. Toch belangrijk als we geen voedselinfectie (ook wel voedselvergiftiging genoemd) willen oplopen ten gevolge van verkeerd bewaren. Voedselinfecties komen vaker voor dan je denkt. Volgens deskundigen worden deze veroorzaakt door een gebrekkige hygiëne in privé-huishoudens.Als je weet dat warme lucht stijgt, is het vullen van een koelkast een simpele klus :
- Het bovenste compartiment van de koelkast is de minst koude plek en wordt vaak gebruikt om brood, groenten opgelegd in een zuur en confituur in op te bergen.
- Het onderste compartiment net boven de groentenbak is de koudste plek. Dit is de aangewezen plek voor vlees en zuivelproducten.
- De deur is het warmste deel van de koelkast. Hier krijgen de minst snel bederfbare voedingswaren hun plaats : mayonaise, ketchup, eieren en boter. Onderaan de deur is het meer koudere gedeelte voorbehouden voor melk, slagroom, sappen en frisdrank.
- In de laden horen groenten en fruit omdat de afgesloten bakken zorgen voor een vochtig en koel klimaat. Ook verse kruiden vinden er hun plaats.
Hieronder een voorbeeld van mogelijke indeling :
Vergeet niet om ééns per maand je koelkast en voorraadkast schoon te maken en je vriezer eens per 3 maand te ontdooien.
Voor meer info over het bewaren van eten kan je doorklikken op deze link: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-boodschappen/eten-bewaren.aspx
Als de blog waardevol vindt, zou ik het leuk vinden als je hieronder reageert en het recept helpt verspreiden. Alvast bedankt!
Geplaatst op 02-01-2017 om 20:05
Geef een reactie